my player..njoy! :)

Wednesday, 16 March 2011

BREASTFEEDING

This is an issue menimbulkan banyak perdebatan, salah faham dan macam2 lagi yg kurang enak tuk kite dengar...sebenarnya ni bukan lagi isu yang baru timbul, since kat mana2, kat dalam paper, di klinik2 n hospital mmg giat menggalakkan ibu2 breastfeed anak2 mereka..tapi sejauh mana kesedaran tu wujud dalam masyarakat kite?especially, maafla kalau cakap org2 tua dan mereka2 yg berpendapat susu ibu ni menyusahkan..lebih2 lagi bagi ibu2 yang bekerja...maklumlah nak pam dan sebagainye..n tmbah lagi dorang tak tau cmne nak simpan atau memastikan susu yang dah dipam selamat diminum..
 sebagai seorang ibu yang menyusukan anak sepenuhnya, tanpa campur susu formula sehingga kini my baby dah cecah 2tahun 6 bulan,sebenarnya terlalu banyak kelebihan susu ibu yang tak dapat di mana sekalipun..malah saya berani kata if u beli susu rm100 pun takkan dapat tandingi susu itu...sebab u kalau kite lihat org2 yg bijak pandai n golongan selebriti sekalipun breastfeed anak2 mereka..contohnya wardina n nabila amy search..mereka ni antara ibu2 yg gigih menyusukan ank mereka...bgitu juga dgn angelina jolie, malah anak die kembar lagi, tapi dalam kesibukan die gigih mengusahakn untuk breastfeed anak2nye...angelina jolie pernah menyebut yang die terlalu letih, tapi die kagum dengan ibu2 yg breastfeed anaknye, sebab die tahu kelebihan susu ibu..
bagi anda yang masih ragu2 ttg khasiat susu ibu, mari kite lihat apakah kelebihan2 yg ada pada susu ibu,berdasarkan pengalaman saya sendiri...
  • susu ibu membina sistem imun anak lbih baik dari mana2 susu formula yang ada dalam dunia ni.. anak memang jarang jatuh sakit.. my baby bleh kire berapa kali die pernah demam setakat ni...kire2 2 or 3 kali setahun
  • bayi yg breastfeed boleh menjimatkan banyak wang..sebabnye baby yang breastfeed jarang buang air besar atau kecil..jd pada sesiapa yang pakai disposal diapers, mmg sangat jimat sbg contoh my baby hanya gune 2 or 3 diapers sehari..bukankah jimat?ditambah pula menjimatkan kos susu formula yang cukup2 mahal sekarang
  • bayi yang breastfeed takkan terlebih berat badan..jangan tak tahu obesiti boleh develope dari bayi lagi..so klu u breastfeed baby, die tidak akan terlebih berat, terlalu gemuk, dan sebagainya...
bagi ibu pula, breastfeed yang frequent mmg dapat membantu menjarakkan anak...jangan terkejut tapi klu ibu2 yg menyusukan bayi mereka mmg susah untuk mengandung dalam proses menyusukan...lagipun pil2 perancang di pasaran skrg byk kesan buruk, dan klu anda amik lebih dr 2 tahun,anda berisiko kanser serviks! jadi lebih baik menyusukan badan...untuk pengetahuan sesetengah ibu tidak datang haid sehingga setahun ketika menyusukan
  • dan yg paling baik pada breastfeeding ialah menjimatkan mase...anda tak perlu bangun pagi buat susu, tak perlu amik mase tuk buat susu, bersihkan botol dan sebagainye...dan seperti yang kite biase lihat, ibu2 biase akan bawa bekalan botol, air panas, susu dan beg tambahan tuk bayi mereka, tapi tak bagi ibu2 yang breastfeed..kan lagi mudah?
  • anak2 akan lebih mudah berdikari klu breastfeeding...mcm anak saya, dia dah start tak pakai diapers sejak setahun lebih lagi, sebab die mmg kurang buang air, jadi lebih mudah ajar die ke tandas

Jadi kesimpulannye,adalah lebih baik jika kita dapat breastfeed anak2 kite..hubungan ibu n anak juga lebih mesra...so,bagi ibu2 yg menyusukan, anda sepatutnya bangga dengan diri anda...I´M PROUD OF MYSELF...yang lain,bile lagi??

Friday, 11 March 2011

FINALLY,I'VE MADE MY OWN BLOG!

"BUAH Cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan... saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..." huhu,aku pun tak sure ape yang aku akan share dalam blog ni... tapi rasanya basically berdasarkan aktiviti aku sebagai ibu, isteri, n surirumah... for those yang dah view my blog, thanx for d support k... bersempena dengan umur aku yang hampir genap 24 15mac ni,aku berazam nak buat blog aku, n nak start tulis my owm novel.. nak jadi novelist la pulak kan, hahaha... so aku akan post blog yang mane sikit sebanyak aku akan mengasah balik skill menulis aku yg dah bkarat ni, huhu... hopefully aku akan berjaya la siapkan, n sape yg ade komen sile post on my blog k.. tapi yg laser2 tuh jgn pedas2 sgt mgutok, haha malu aku,hahahaha.... ok la 4 now ye,kang bosan kowang bace... wassalam.....
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget