my player..njoy! :)

Saturday, 14 May 2011

NOVEL AKU TAK PANDAI MEMIKAT 3


Pun begitu, seandainya sampai ke pengetahuan Imran akan segala perlakuan Ibtisam, pasti teruk Ibtisam dimarahinya.. Bukan itu sahaja, lebih teruk lagi kelak pasti bibik yang menjadi mangsanya, silap-silap bibik yang dimarahi bahkan dia pasti menyuruh mama Ibtisam agar memecat bibik kelak.. Penyudahnya, Ibtisam lebih senang tersenyum dari memberikan jawapan yang rasmi berkenaan soalan yang ditanyakan oleh Imran..
“Ib.. Tomorrow night you temankan I ke club okay.. Esok birthday Mark, dia organise party, and ramai VVIP tau.. You join sama yah dear...?”
Imran memandang Ibtisam penuh pengharapan, tetapi Ibtisam menggelengkan kepalanya..
“Tak nak? But why?? You selalu macam ni...!”, Imran memonyokkan wajah, mengharapkan simpati dari Ibtisam..
“Im.. Im tau Ib tak suka pergi parti kan? Kat kelab pula tu..”
“Ala, once in a while apa salahnya.. You tu nama je mix, tapi attend parti, club, semua tak boleh.. Come on la Ib.. Takkan you expect I pergi sorang kot? Jatuhlah air muka I ni! Sekali ini je, jomlah Ib...”
“Mula-mula sekali, then berkali-kali.. Itu bukan cara hidup kita sebagai muslim, Im... Ib....”
“Okay,fine! Kalau you betul-betul tak mahu pergi, fine! I akan ajak perempuan lain untuk jadi partner I!”
Ib terdiam, kehilangan bicara.. Sesungguhnya dia tidak mahu itu terjadi, tetapi Ibtisam tahu walau apa jua yang terjadi, dia tidak mungkin akan mengorbankan prinsip dan kepercayaannya.. Dia tidak akan sekali-kali berjinak-jinak dengan perkara maksiat sebegitu rupa, kerana itulah didikan yang telah diterapkan semenjak kecil..
“You nak pergi tak ni???”, kedengaran suara Imran agak meninggi..
Ibtisam menundukkan wajahnya, dan perlahan-lahan menggelengkan kepala.. Imran mendengus marah, lantas meninggalkan Ibtisam bersendirian di tepi kolam.. Sepi...

                Ibtisam bernyanyi-nyanyi kecil sambil membungkus kek krim coklat di dalam kotak kek yang dibuatnya dengan kreativiti sendiri.. Tidak sia-sia usahanya sepanjang pagi, kerana kek yang bersalut krim dan parutan coklat itu kelihatan begitu membangkitkan selera sesiapa sahaja yang memandangnya..!

KEK KRIM COKLAT

BAHAN-BAHAN:
  • ·         1 ½  lapisan kek span coklat
  • ·         400 gram putih telur
  • ·         400gram gula
  • ·         20 gram gelatin-dicairkan
  • ·         400 gram coklat masak (coklat gelap)-dicairkan
  • ·         300gram coklat-diparut
  • ·         1kg krim putar

CARA MEMBUATNYA:
  • ·         Sediakan ‘maringue’ iaitu campuran gula dan putih telur
  • ·         Masukkan krim putar, coklat masakan yang dicairkan, dan gelatin
  • ·         Bahagikan lapisan kek span coklat kepada 3 bahagian
  • ·         Selang-selikan susunan kek span dengan krim yang telah disediakan
  • ·         Taburkan parutan coklat di atas lapisan kek
  • ·         Hiaskan kek mengikut citarasa

“Cik Ibtisam, Encik Imran sudah tiba..”, sapa bibik Narti, pembantu rumahnya..
“Oh, suruh dia tunggu di ruang tamu ya, saya nak siapkan kek ni sekejap..”
“Baik, cik..”
Ibtisam mempercepatkan pergerakan tangan, cuba mengikat bungkusan kek tadi lalu mengambil bunga hiasan bagi mencantikkannya..
“You buat apa tu?”
Tersentak Ibtisam dek sapaan Imran hinggakan terlepas gunting dari tangannya, hampir saja terkena pada kakinya, tetapi mujur Imran pantas menyambut gunting tersebut..
“Hei Ib!”
Ibtisam kaget..
“Are you okay??”, Imran yang turut cemas dengan situasi tersebut, pantas membelek-belek tangan Ibtisam, takut-takut terluka.. Ibtisam tambah terkejut dengan perlakuan Imran, lantas dia sekadar berdiri terkaku..
“Are you okay, dear?”, Imran melambai-lambai tangannya di hadapan muka Ibtisam yang berdiri bagai patung..
“If not, jom kita ke klinik..?”, pantas sekali dia menarik tangan Ibtisam agar mengikutinya.. Walau dia tidak melihat sebarang kecederaan pada Ibtisam, takut juga kalau-kalau ada luka dalaman yang tidak terlihat pada pandangannya..
“No,no, Ib okay...” , cepat-cepat Ibtisam menarik tangannya kembali..
Ibtisam lantas berpura-pura membetulkan bungkusan kek tersebut, terasa dadanya berdebar-debar dan malu kerana sesungguhnya dia dia tidak pernah sebelum ini bersentuhan dengan Imran, hatta mana-mana lelaki sekalipun.. Wajahnya merona kemerahan menahan malu..
“Are you sure you okay?”
“Yes, yes, absolutely...”, jawab Ibtisam dengan wajah yang sengaja ditunjukkan, seboleh-bolehnya ingin disorok wajah itu dari penglihatan Imran..
“I tengok you macam tak okay je..?”
“No..No..I’m fine...”
“Habis tu, kenapa muka you merah? Sakit ke?”
Terkesima Ibtisam dengan pertanyaan Imran, bertambah merona wajahnya.. Pantas dia berpaling ke kabinet, berpura-pura mencari beg untuk diisikan kek, sedangkan dia tahu di mana letaknya beg tersebut, yang telah diletakkan lebih awal.. Semua itu agar wajahnya tidak menjadi tumpuan Imran lagi, untuk mengurangkan rasa malu yang sedang menguasai dirinya ketika ini..
“Taklah.. Mm.. Panas kot..Kat dapur ni..”
“Betul ni...? Kalau sakit jangan tahan, nanti melarat!”
“No.. I’m fine...”
Setelah merasakan yang Ibtisam benar-benar tidak apa-apa, Imran lebih bertenang dari tadi.. Dia duduk di kerusi bulat yang berdekatan dengan meja bar di dapur tersebut.. Sebebnarnya dia khuatir kalau Ibtisam terluka atau tercedera, kerana dilihatnya reaksi Ibtisam yang seakan gelisah.. Tambahan pula, Ibtisam yang dikenalinya tidak mudah gabra, tindak-tanduknya sentiasa tenang dan bersahaja..
“You bungkus apa tu?”
Ibtisam berpaling memandang Imran.. Rona kemerahan sudah mula menghilang dari wajahnya..
“Maksud Im yang ini?”
Imran mengangguk..
“Ini ‘birtday cake’ untuk bestfriend Im tu,Mark..”, Ibtisam menolak kek yang telah siap dibungkus itu ke hadapan Imran..
“Yup..”
Ibtisam meletakkan kek itu ke atas meja bar, dan duduk bersebelahan dengan Imran..
“Buat sendiri?”
Ibtisam terdiam seketika, kerana dia tahu sikap Imran yang tidak suka dia bersusah-payah.. Sebenarnya kalau boleh dia tidak mahu Imran tahu yang dia membuatnya sendiri, tetapi dek kerana Imran telah menjenguk sendiri ke dapur, maka, tidak wajar kalau dia menyembunyikannya, pasti ketahuan juga..
“I tanya kenapa tak jawab??”
Lambat-lambat Ibtisam mengangguk..
“Thought so...”
“Kenapa datang awal??”, Ibtisam mengubah topik perbualan, cuba mengalih tumpuan Imran..
“Boring, tak tau nak buat apa..”
Ibtisam tersenyum, dia tahu Imran tidak betah keluar besendirian, ke mana-mana pasti Ibtisam yang dicarinya.. Ibtisam bukanlah cerewet, tetapi Ibtisam bukanlah kaki shopping, bukan kaki disko, maka sudahnya Imran terikut-ikut Ibtisam yang asyik memerap di rumah..
“Kenapa you beria-ia buat kek untuk Mark?”
Berkerut dahi Ibtisam, keliru dengan pertanyaan tersebut..
“Kenapa? Tak boleh?”
“Bukan apa.. You beria-ia sangat.. Buat kek lah.. Ada apa-apa ke?”
“Apa-apa, apa..?”
Imran mendengus..
“Tak ada apalah..”
Kali ini baru Ibtisam terperasankan riak cemburu di wajah Imran, dan segera membibitkan ketawa Ibtisam..
“Kenapa gelak??”
Semakin galak Ibtisam tertawa..
“Ib!”
“Tengku Idzwan Imran...ARE YOU JEALOUS??”, sengaja ditekankan perkataan ‘are you jealous’ itu untuk mengusik Imran..
“Mana ada!”, sekali lagi dia mendengus, kali ini lebih kasar..
“Mark tu kan kawan baik Im.. Apalah salahnya Im hadiahkan kek untuk dia.. Lagipun, hari ni kan harijadi dia, dan Im kan nak pergi ke parti dia, takkan Ib tak bagi apa-apa,kan..?”
“Jadi you setujulah nak ikut I??”, bercahaya wajah Imran mendengarkan jawapan Ibtisam..

No comments:

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget